1. Більшість вуглеводів мають загальну формулу Cn(H2O)m, звідки й походить їхня назва («вуглець» + «вода»).
2. Класифікація.

Ці формули потрібно вивчити.
3.
Будова молекули глюкози.
С6Н12О6
- це молекулярна формула глюкози.У кристалічному стані
молекули глюкози мають циклічну будову. У водних розчинах існують альдегідна та циклічні форми (α та
β –форми, переважає
β-форма).
Отже , молекула глюкози містить у своєму складі альдегідну групу
( карбонільну) та 5 гідроксогруп. Глюкоза за будовою є альдегідоспиртом. 

Є ще речовини з формулою С6Н12О6.
Наприклад , фруктоза. Але будова у неї інша, отже вона є ізомером глюкози. 
3.
Поширення в природі. Глюкоза міститься майже в
усіх органах рослин – плодах, корінні, листі, квітках. Багато її є у винограді,
цукровій тростині, цукрових буряках, солодких фруктах, ягодах. Ще одна назва
глюкози – виноградний цукор. Глюкоза входить до
складу тваринних організмів та у крові людини
становить близько 0,1 %.
4.
Фізичні властивості. Глюкоза – безбарвна,
кристалічна, оптично активна речовина, добре розчиняється у воді, солодка на
смак. У подрібненому стані вона мас білий колір. Температура її плавлення
становить 146 °С.
5.
Хімічні властивості. Так як глюкоза має два види функціональних груп
–альдегідну та гідроксильні , отже вступає в реакції, характерні для альдегідів та багатоатмних спиртів.
І. Реакції за участю альдегідної
групи.
а) Як альдегід глюкоза вступає в реакцію «срібного дзеркала» та утворюється
глюконова кислота.
б) Під
час нагрівання вона окиснюється
купрум (II) гідроксидом також до глюконової
кислоти.
якісним визначенням глюкози.
https://www.youtube.com/watch?v=w-Axu0Cfeho В цьому досліді ви спочатку побачите зміну - блакитний осад розчиняється і синій розчин- це доводить, що глюкоза багатоатомний спирт.
Далі синій розчин нагрівають і ви бачите утворення морквяного осаду. Це доводить наявність альдегідної групи у молекулі глюкози.
Оже , глюкоза за будовою багатоатомний спирт та альдегід.

в) Як альдегід глюкоза також гідрується до
шестиатомного спирту сорбіту:

Сорбіт використовують як цукрозамінник
для хворих на діабет.
Отже, реакції глюкози з амоніачним
розчином арґентум оксиду , купрум
(ІІ) гідроксидом та воднем підтверджують наявність альдегідної
групи в її
будові.
ІІ. Як багатоатомний спирт глюкоза
взаємодіє з купрум (ІІ) гідроксидом і знову блакитний осад купрум (ІІ)
гідроксиду при взаємодії з глюкозою утворює синій розчин- якісна реакція на багатоатомні спирти (Що ви вже бачили у відео)
ІІІ. Особливою властивістю глюкози є бродіння.
Відомо кілька
видів бродіння – спиртове, молочнокисле тощо.
Під
дією ферментів дріжджів відбувається спиртове бродіння глюкози, внаслідок якого
утворюються етанол та карбон (IV) оксид:
С6Н12О6
= 2С2Н5ОН + 2СО2.
7.
В
організмах людини та тварин глюкоза окиснюється з виділенням енергії,
необхідної для життєдіяльності.
8.
В промисловості глюкозу добувають гідролізом крохмалю та
клітковини.
9.
Застосування :




1. Сахароза має формулу С12Н22О11 , але ця формула
не пояснює будову молекули сахарози. Вона є дисахаридом.
Вживаються ще такі назви
сахарози – буряковий або тростинний цукор.
2.
Будова молекули. Молекула сахарози складається із залишків
глюкози та фруктози сполучених між собою атомами Оксигену:
У молекулі сахарози немає
альдегідної групи, тільки гідроксогрупи.

3. Поширення в природі. Сахароза міститься в цукрових
буряках, стеблах цукрових тростин, соці берези, багатьох плодах та овочах.
4. Фізичні властивості. Сахароза – безбарвна, кристалічна речовина, розчинна у
воді, солодка на смак У подрібненому стані вона має білий колір. Температура
плавлення становить 111 °С.
5. Хімічні властивості.
1) Гідроліз. Під час нагрівання
за наявності кислоти сахароза
гідролізується з утворенням двох моносахаридів – глюкози та фруктози:

Ось чому сахарозу називають дисахаридом ( два цукри)
2) У молекулі
сахарози немає альдегідної групи, тільки гідроксгрупи. Тому хімічні властивості
сахарози відрізняються від властивостей моносахаридів, вона не дає
реакції альдегідів.
3) Спиртові властивості
сахарози. Сахароза, як і глюкоза, легко взаємодіє з гідроксидами металів. Якщо
до розчину сахарози долити розчин купрум (ІІ) гідроксиду ,то утворюється яскраво-синій розчин.
Утворюється в процесі фотосинтезу.
Кристуючись малюнком - складіть рівняння реакції фотосинтезу

Домашнє завдання : записати у зошит цей конспект, параграф 20 читати, класифікацію вуглеводів, формули та рівняння вивчити
Комментариев нет:
Отправить комментарий