пятница, 17 апреля 2020 г.

Вуглеводи.10 клас. Глюкоза. Сахароза.



1. Більшість вуглеводів мають загальну формулу Cn(H2O)m, звідки й походить їхня назва («вуглець» + «вода»). 
2. Класифікація.


 Вуглеводи: поняття, класифікація та поширеність у природі » http ...
Ці формули потрібно вивчити.
 

3.     Будова молекули глюкози.
С6Н12О6  - це молекулярна формула глюкози.У кристалічному стані молекули глюкози мають циклічну будову. У водних розчинах  існують альдегідна та циклічні  форми (α та  β –форми, переважає β-форма).
Отже , молекула глюкози містить у своєму складі альдегідну групу
( карбонільну) та 5 гідроксогруп. Глюкоза за будовою є альдегідоспиртом. Вуглеводи. Глюкоза. Будова глюкози як альдегідоспирту. Циклічна ...
      Є ще речовини з формулою С6Н12О6. Наприклад , фруктоза. Але будова у  неї  інша, отже вона є ізомером глюкози. 


3.     Поширення в природі. Глюкоза міститься майже в усіх органах рослин – плодах, корінні, листі, квітках. Багато її є у винограді, цукровій тростині, цукрових буряках, солодких фруктах, ягодах. Ще одна назва глюкози – виноградний цукор.  Глюкоза входить до складу тваринних організмів та    у крові людини становить близько 0,1 %.
4.     Фізичні властивості. Глюкоза – безбарвна, кристалічна, оптично активна речовина, добре розчиняється у воді, солодка на смак. У подрібненому стані вона мас білий колір. Температура її плавлення становить 146 °С.
5.     Хімічні властивості.  Так як глюкоза має два види функціональних груп –альдегідну та гідроксильні , отже вступає в реакції, характерні для альдегідів та багатоатмних спиртів.
І. Реакції за участю альдегідної групи.
а)  Як альдегід глюкоза вступає в реакцію «срібного дзеркала» та утворюється глюконова кислота.
б) Під час нагрівання  вона окиснюється купрум  (II) гідроксидом також до     глюконової кислоти.
 Ознакою цієї реакції   є випадання морквяного осаду  ( Cu2O) , що є
якісним визначенням глюкози.
 https://www.youtube.com/watch?v=w-Axu0Cfeho

В цьому досліді ви спочатку побачите зміну - блакитний осад розчиняється і  синій розчин- це доводить, що глюкоза багатоатомний спирт.
Далі синій розчин нагрівають і ви бачите утворення морквяного осаду. Це доводить наявність альдегідної групи у молекулі глюкози. 
Оже , глюкоза за будовою багатоатомний спирт та альдегід.
Вуглеводи - презентация онлайн

  в) Як альдегід глюкоза також гідрується   до шестиатомного спирту   сорбіту:
 Глюкоза. 11 клас
         Сорбіт використовують як цукрозамінник для хворих на діабет.
         Отже, реакції глюкози з амоніачним розчином арґентум оксиду ,  купрум
         (ІІ) гідроксидом та воднем підтверджують наявність альдегідної групи в її
         будові.
ІІ. Як багатоатомний спирт глюкоза взаємодіє з купрум (ІІ) гідроксидом і знову блакитний осад купрум (ІІ) гідроксиду при взаємодії з глюкозою утворює синій розчин- якісна реакція на багатоатомні спирти (Що ви вже бачили у відео)
ІІІ. Особливою властивістю глюкози є бродіння.
Відомо кілька видів бродіння – спиртове, молочнокисле тощо.
Під дією ферментів дріжджів відбувається спиртове бродіння глюкози, внаслідок якого утворюються етанол та карбон (IV) оксид:
С6Н12О6 = 2С2Н5ОН + 2СО2.
7.      В організмах людини та тварин глюкоза окиснюється з виділенням енергії, необхідної для життєдіяльності.
8.     В промисловості глюкозу добувають гідролізом крохмалю та клітковини.
9.     Застосування :
*    медицині,
*    для виготовлення кондитерських виробів
*    дзеркал та іграшок (сріблення)
*    обробки тканин і шкір.


 1. Сахароза має  формулу С12Н22О11 , але ця формула не пояснює будову молекули сахарози. Вона  є дисахаридом. Вживаються ще такі назви сахарози – буряковий або тростинний цукор.
2. Будова молекули. Молекула сахарози складається із залишків глюкози та фруктози   сполучених між собою атомами Оксигену:
      У молекулі сахарози  немає альдегідної  групи, тільки гідроксогрупи.  
 Складні вуглеводи: сахароза, крохмаль, целюлоза - Хімія. Рівень ...
3.     Поширення в природі. Сахароза міститься в цукрових буряках, стеблах цукрових тростин, соці берези, багатьох плодах та овочах.
4.     Фізичні властивості. Сахароза – безбарвна, кристалічна   речовина, розчинна у воді, солодка на смак У подрібненому стані вона має білий колір. Температура плавлення становить 111 °С.
5.     Хімічні властивості.
1)    Гідроліз. Під час нагрівання за наявності кислоти сахароза гідролізується з утворенням двох моносахаридів – глюкози та фруктози:  

  Гидролиз дисахаридов - Энциклопедия питания. Том 6. Процессы ...
       
          Ось чому  сахарозу називають дисахаридом ( два цукри)
2)    У молекулі сахарози  немає альдегідної  групи, тільки гідроксгрупи. Тому хімічні властивості сахарози відрізняються від властивостей моносахаридів, вона не дає реакції альдегідів.
3)    Спиртові властивості сахарози. Сахароза, як і глюкоза, легко взаємодіє з гідроксидами металів. Якщо до розчину сахарози долити розчин купрум (ІІ) гідроксиду  ,то утворюється яскраво-синій розчин.
Сахароза - Підручник з Хімії. 10 клас. Величко - Нова програма
 Утворюється в процесі фотосинтезу. 
Кристуючись малюнком - складіть рівняння реакції  фотосинтезу

Фотосинтез | Pavlovolimon
Домашнє завдання :  записати у зошит цей конспект, параграф 20 читати, класифікацію вуглеводів, формули та рівняння вивчити





Комментариев нет:

Отправить комментарий